Friday, August 3, 2012

Kumpulan B sebagai "Group of Death"


Undian peringkat kumpulan Piala Malaysia telah dilakukan petang tadi. Semasa majlis tersebut berlangsung, pelancaran logo Piala Malaysia 2012 turut dilakukan. 


Percaturan diatas kertas di dalam kumpulan A, Lions XII dilihat seperti tiada masalah. Munkin pasukan yang bakal mencabar Lion XII hanyalah PKNS FC.


Jika dilihat secara kasar, nampaknya seperti kumpulan B boleh dikategorikan sebagai kumpulan maut. Juara liga super dan juara liga perdana berada di dalam satu kumpulan yang sama. Terengganu juga tidak boleh dipandang mudah begitu juga dengan kedah. Walaupun tahun depan Kedah akan beraksi di dalam Liga Perdana, munkin Piala Malaysia ini mereka ingin membuktikan sesuatu.
Kumpulan C boleh dianggap persaingan terbuka. Kesemua pasukan kelihatan seimbang dan mempunyai kekuatan masing-masing. Sime Darby telah mempunyai pengalaman beraksi diperingkat tertinggi bola sepak Malaysia apabila sampai ke final Piala FA menentang kelantan
Kumpulan D juga agak terbuka. Selangor sudah semestinya ingin menebus kembali kekecewaan tahun lalu. Misi 33 mereka tahun lalu gagal. Tahun ini munkin misi itu akan diteruskan lagi.
Ok. Kita tunggu sepak mula Piala Malaysia 2012 yang bakal bermula pada 23 Ogos 2012 nanti. Sama-samalah kita menyokong bola sepak Malaysia.


No comments:

Post a Comment